Wpływ alkoholu na wątrobę
22-06-2021 | Autor: Lukasz JanaszekNajważniejsze tezy artykułu
Lukasz Janaszek
- Lekarz Łukasz Janaszek uzyskał prawo wykonywania zawodu w 2005 roku.
- Specjalizację z chirurgii ogólnej odbywał w Klinice Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Przewodu Pokarmowego SPSK CMKP im. Prof. W. Orłowskiego.
- Egzamin specjalizacyjny zdał w 2012 roku. Jego osoba cechuje się zaangażowaniem w pracę, profesjonalnym podejściem.
- Jest pełen empatii w stosunku do swoich pacjentów.
- Obecnie jest nastawiony na rozwój swoich umiejętności i doświadczenia, stale poszerza swoją wiedzę – biorąc udział w licznych kongresach.
Wątroba jest jednym z największych, najbardziej złożonych i najważniejszych organów w ciele człowieka. Wspomaga pracę całego organizmu, rozkłada toksyny, magazynuje składniki odżywcze, a do tego produkuje białka i enzymy niezbędne dla naszego zdrowia. Metabolizuje ona również alkohol, więc jest wyjątkowo podatna uszkodzenia spowodowane właśnie przez alkohol. Nawet kilka drinków może mieć szkodliwy wpływ na wątrobę, szczególnie kiedy spożywa się go z lekami.
Dlaczego zdrowa wątroba jest tak ważna?
Wątroba jest największym gruczołem w organizmie człowieka i najważniejszym organem układu pokarmowego. Dzięki niej do naszej krwi nie przenikają toksyny oraz inne szkodliwe składniki przemiany materii. Dodatkowo magazynuje ona niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze oraz produkuje składniki budulcowe organizmu i enzymy. Najważniejsze funkcje wątroby to:
- Funkcja detoksykacyjne – wątroba neutralizuje toksyny, w tym również alkohol, narkotyki czy leki. Następnie przekształca je w mocznik, który jest wydalany z organizmu. Jednocześnie neutralizuje, magazynuje i przechowuje substancje niebezpieczne dla organizmu np. środki chemiczne.
- Funkcja magazynująca – wątroba wytwarza energię w wyniku przetwarzania węglowodanów w tłuszcze i glukozę. Nadmiar glukozy magazynowany jest w postaci glikogenu, który w razie potrzeby jest ponownie przekształcany w glukozę. W wątrobie produkowane i przechowywane jest również około 85% wszystkich białek organizmu. Magazynuje również witaminy, żelazo i białka osocza krwi.
- Funkcja filtracyjna – wątroba odpowiada również za przetwarzanie zużytych lub zepsutych krwinek czerwonych, te które można ponownie wykorzystać, są magazynowe, a reszta wydalana. Wątroba syntezuje również mocznik – codziennie około 20% rozkładane jest właśnie w wątrobie.
- Funkcja odpornościowa – ta funkcja pełniona jest częściowo, jednak wątroba filtruje antygeny, bakteria, grzyby, wirusy i pasożyty. Dzięki czemu zapobiega rozwijaniu się wielu chorób.
Jak alkohol wpływa na wątrobę?
Wątroba pełni bardzo wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie – jest odpowiedzialna między innymi za filtrowanie toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, dzięki czemu nie dostają się one do naszej krwi. W przypadku nadmiernego spożycia alkoholu musi mierzyć się z dodatkowym, bardzo trudnym przeciwnikiem.
Mowa tutaj oczywiście o etanolu, który jest podstawą napojów alkoholowych i którego działanie ma wpływ na odurzające właściwości wysokoprocentowych trunków. Przyjmując go w większych ilościach, tylko niewielka część jest usuwana z organizmu przez układ moczowy i oddechowy. Reszta, w znacznej części, trafia do wątroby, gdzie jest metabolizowana. Najpierw etanol przekształcany jest w aldehyd octowy, a następnie w kwas octowy. Szczególnie niebezpieczny jest ten pierwszy związek, uznawany za silnie trujący – to właśnie pod wpływem jego obecności w organizmie odczuwamy negatywne skutku picia alkoholu, które potocznie nazywane są kacem (a tak naprawdę to zatrucie alkoholem, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy).
I choć niewielkie ilości spożywanego sporadycznie alkoholu nie będą szkodliwe, tak picie go w nadmiarze sprawia, że wątroba może nie radzić sobie z jego metabolizowaniem. A to może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji i nieodwracalnych zmian.
Etapy choroby wątroby
Nadmierne spożycie alkoholu może doprowadzić do bardzo poważnej choroby – wspomnianej już marskości wątroby. Aby do niej nie dopuścić, należy oczywiście zaprzestać picia wysokoprocentowych napojów w nadmiarze i obserwować to, co dzieje się z naszym organizmem. Jeszcze przed samą marskością wątroby człowiek otrzymuje bowiem dwa ostrzeżenia:
- pierwszym etapem choroby wątroby jest jej stłuszczenie – w narządzie pojawia się nadmiar komórek tłuszczowych, które prowadzą do jego uszkodzenia (czasami objawiać się to może bólem pod prawym łukiem żebrowym);
- drugim etapem choroby jest alkoholowe zapalenia wątroby – oprócz bólu, chory może odczuwać nadmierne zmęczenie, osłabienie, a nawet cierpieć na żółtaczkę (jest to ostatni sygnał alarmowy – zaprzestanie picia może spowodować, że nie dojdzie do ostatniego stadium choroby).
Jeżeli pomimo tych znaczących sygnałów wciąż będziesz spożywać duże ilości alkoholu, może dojść do marskości wątroby. Jest to choroba, która powoduje, że wątroba przestaje spełniać swoje podstawowe funkcje, a co za tym idzie, organizm jest narażony na działanie toksyn w dużo większym stopniu. Z tego względu w niebezpieczeństwie znajdują się układ nerwowy, przewód pokarmowy, układ krzepnięcia i nie tylko. Chory odczuwa zmęczenie, jest wyniszczony i bardziej podatny na zmęczenie. A to tylko niektóre z objawów, które w znaczący sposób obniżają komfort życia.
Jak uniknąć tych problemów?
Odpowiedź jest prosta – znacząco ograniczyć spożycie alkoholu albo całkowicie wykluczyć picie. Jest to bardzo istotne już na pierwszych etapach rozwoju choroby wątroby i pozwala na uniknięcie najpoważniejszych konsekwencji, a więc marskości wątroby. Tej choroby nie da się niestety cofnąć, ale przez brak spożycia alkoholu możesz ją wyrównać i normalnie żyć.
W przypadku osób uzależnionych radzimy leczenie – zastosowanie terapii i wszywki, by walka o lepsze jutro była skuteczniejsza i w ogóle możliwa.